Biraz Hareket Mi Etsek?

BLOG

İnsanlık tarihi boyunca insan vücudu daima hareket etmeye endeksli oldu. Bunun en temel sebeplerinden biri elbette temel ihtiyaçlarımızı karşılamak. Fakat içinde bulunduğumuz yüzyılda teknolojinin hız kesmeden gelişmesi ne yazık ki günlük hayatımıza fazlasıyla adapte oldu ve fiziksel hareketliliğimiz gittikçe kısıtlanmaya başladı. Örneğin; oturarak çalışmak, televizyon izlemek, bilgisayar oyunu oynamak ve araçla seyahat etmek gibi…

İşte tam da bu nedenle “sedanter yaşam tarzı” oldukça yaygın bir hal almaya başladı. Nerden bakarsak bakalım birçoğumuz muhtemelen sedanter bireyleriz. Günlük hayatta çok daha aktif olmak, sedanter yaşam tarzından kurtulmak, bu gidişata “dur” demek elbette mümkün! Mev Sports ailesi olarak, sizler için, sedanter yaşam tarzı ile ilgili “sedanter birey nedir? ile başlayan bilgilendirici bir yazı hazırladık. Gelin hep beraber okuyalım!

Nedir Bu Sedanter Yaşam Tarzı?

Sedanter yaşam tarzı; kişinin fiziksel aktivite seviyesinin normalden daha aza veya sıfıra indiği bir yaşam tarzıdır. Bu şekilde yaşayan bireylere ise “sedanter birey” denir. Ancak, herkes sedanter yaşam tarzından etkilenebilir. Bu nedenle, daha kaliteli bir hayat yaşamak adına herkesin düzenli olarak egzersiz yapması ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemesi önerilir.

Sedanter yaşam tarzı olan kişiler genellikle fiziksel aktivitelerden kaçınırlar veya yetersiz düzeyde hareket ederler. Fiziksel aktivitenin kısıtlı olması yani sedanter yaşam birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Bu sorunlar kişilere ilk başta basit sorunlar gibi gözükse de sonrasında öyle olmayabilir. Aynı zamanda sadece fiziksel sağlık üzerinde değil, zihinsel sağlık üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Sedanter yaşam tarzının neden olduğu sağlık sorunları arasında obezite, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, kanser, osteoporoz, depresyon ve kaygı bozuklukları yer alır.


İşte sedanter bireylerin bazı belirgin özellikleri:

· Vücutta belirgin ağrılar: Çalışma masanızda oturmak eskisinden daha fazla boyun ve sırt ağrısına neden oluyorsa bu durum, daha fazla hareket etmeniz gerektiği anlamına gelebilir.

· Konsantre olmakta zorlanma: Gün çerisinde yeterli seviyede hareket etmediyseniz, dikkatinizi ve motivasyonunuzu büyük ölçüde kaybedersiniz.

· Yorgun olma hali: Aktif olarak hareket etmediğiniz zaman vücudunuzdaki endorfin oranı düşer. Bu durumda vücutta enerji kaybından kaynaklı yorgun olma hali meydana gelir.

· Uykusuzluk: Gün içinde çok az hareket edildiğinde vücut yorulmadığı için geceleri dinlenmeye pek fazla ihtiyacı duyulmaz. Güne enerjik başlamayıp uykusuzluk yaşıyorsanız sedanter davranış sergiliyor olabilirsiniz.

· Depresyon: Uzun süre hareketsiz bir yaşam tarzı benimseyen bireylerde depresyon belirtileri görülmesi çok yüksek ihtimaldir.

· Kilo alma: Gün içinde tükettiğimiz besinlerin değerinden fazla enerji yakılmadığında enerji vücutta depolanır. Bu nedenle de hızlı kilo alımı başlar

 

Nasıl Harekete Geçebilirim?

Sedanter yaşam tarzı, tüm yaş gruplarındaki insanlar arasında yaygın bir durumdur. Oturarak çalışan insanlar, uzun saatler boyunca televizyon izleyen veya bilgisayar oyunları oynayan insanlar, ev işlerinde yardımcı olmayan veya hareketli olmayan insanlar sedanter bireylerdir. Ancak, her yaşta daha aktif bir yaşam tarzı benimsemek mümkündür ve sedanter yaşam tarzını değiştirmek, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için oldukça önemlidir.

Sedanter yaşam tarzından kurtulmak için yapabileceğiniz belli başlı birkaç şey vardır. Örneğin; düzenli egzersiz yapmak, aktivitelerde bulunmak ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sedanter yaşam tarzından çıkmak için ilk adımlardan biridir. Ayrıca, sağlıklı besinler tüketmek, düzenli uyku almak ve stresten kaçınmak da sedanter yaşam tarzını değiştirmenize yardımcı olacaktır.

Egzersiz, vücudunuzun hareket etmesini sağlar ve sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir. Gün içerisinde gerek ofiste gerekse evinizde hareket etmeye çalışabilirsiniz. Haftada en az ortalama 150 dakika orta şiddette egzersiz yapmak, sağlığı korumak için yeterlidir. Örneğin; iş yerinde veya evde otururken ara sıra kalkıp hareket etmek, merdivenleri kullanmak, yürüyüş yapmak veya bisiklete binmek gibi basit eylemler, vücudunuzun hareket etmesini sağlayacaktır

Egzersiz yapmaya başlamadan önce, doktorunuza danışmayı ve doktorunuzla birlikte bir egzersiz planı yapmayı unutmayın!

Diğer Yazılar